Articles

   Back

EZERBEY SIĞLIĞI

Yazı ve Fotoğraflar: Tahsin CEYLAN

Adını Büyük Maden Adasında yaşadığı söylenen Ezerbey’den alan dalış noktamız 25 metreden başlayıp 60 metre derinlige kadar inmektedir. Kimilerince Vapur Sığlığı İkinci Tepe olarak’da adlandırılan bölge Ayvalık dip yapısına uygun zengin bir ekosisteme sahiptir. Büyük bir alanı kapsamasa’da Kerbella ve Deli Mehmet Sığlığı ile karşılaştırıldığında yıpranmamış olması biz sualtı fotoğrafçıları için oldukça cazip bir bölge olma özelligindedir.

Ayvalık açıklarındaki dalış noktalarının hemen hemen büyük bölümü, özellikle gorgonyaları gözlemliyebilmek açısından derin noktaları teşkil etmektedirler. Süngercilerin adlandırmalarıyla dalış noktaları “sığlık” eki ile ifade edilmişlerdir. Bizler sığlık deyince hep 3-5 metre derinlik anlıyoruz. Oysa ki süngercilerin sığlık degerlendirmeleri bizden farklı. Buradan bir kez daha rahmetle anıyorum. Selam Süngerci’yi dergimize haber yaptığımızda sığlıkları sonarın ve her türlü elektronik aygıtın olmadığı bir dönemde nasıl keşfettiklerini bizlere anlatmıştı. Sığlıklara dalışımızı bu kez arkadaşımız Kemal Çalışkan’nın Körfez 2 teknesiyle gerçekleştiriyoruz. Körfez 2 bugüne kadar dalış amaçlı olarak görebildigim dalış tekneleri açısından en görkemlisi diyebilirim.50-60 kişilik bir dalış grubuna kusursuz hizmet sunumuna sahip teknede 2 ad.kompresör’de mevcut. Dalış ekipmanlarının tümü yeni, bakımlı ve heran kullanıma hazır konumda. Tekneye yapılan harcamaları ve özeni gördügümde bunun bir hobi eseri olduğu ve hiçbir masraftan kaçınılmadığı hemen farkediliyor.

Bölgenin dip yapısında görsel menü açısından cazibe merkezi olan gorgonialar; Anthozoa sınıfına ait canlılar olarak bilinmektedirler. Anthos Latincede çiçek, zoon ise hayvan anlamına gelmektedir. Tamamen polip şeklinde olan bu canlıların ağız plakasının etrafında bir yada birkaç sıra üzerine dizilmiş tentaküller bulunur. Hem eşeyli, hemde bölünme yada tomurcuklanma ile eşeysiz olarak çoğalırlar. Eşeysiz çoğalma ile meydana gelen bireyler genellikle bir arada kalarak koliniler oluştururlar. Gorgonacea takımına ait olan ve ağaç şeklinde dallanmış kolinileri bulunan bu mercan türünün iskeleti kalkerden veya gorgonium denilen boynuzumsu maddeden yapılmıştır. Gorgoniaların çoğu sesil (bir yere sabitlenmiş) canlılar olup,koliniler şeklinde yaşamlarını sürdürürler.

Ayvalık’da dalış denince hemen kırmızı mercanlar hatırlanmakla birlikte, Kuzey Ege ekosistemine özgü akıntı sistemleriyle besleyici elementlerin çokluğu dip yapısını canlı türleri açısından oldukça zenginleştirmiştir. Her seviyede dalıcıyı heyecanlandıran görüntü mutlaka mevcuttur. Özellikle bu bölgede dalışı olmayan dalıcılar açısından ifade etmek istiyorum. Ayvalık mutlaka dalınması gereken bir yerdir, hafızalarınızda hatırlanacak çok şey bırakacaktır. Körfez 2’nin sağladığı konfor ve güvenlik kuralları içinde bunu yaşamak ayrı bir mutluluk. Unutulmamalıdır ki en iyi dalış yapılan en güvenli dalıştır.

Son zamanlarda dergimizin mail grubunda güvenli dalış yapılabilinmesini teminen bir çok yazı yeralmaktadır. İstenmese de malasef dalış kazaları meydana gelmektedir. Bildiginiz üzere "bir problemle başa çıkmanın en iyi yolu meydana gelmesine izin vermemektir." yada her sualtıcının kullandığı başka bir deyim vardır." tedbir tedaviden önce gelir ve tedaviden daha ucuzdur." Bir süredir kazaların oluşumu ile ilgili bir çok kişi çeşitli mesajlarda belliki önleme amaçlı yorumlar yapmaktadır. Kimisi "hemen bizi arayın, şikayet edin, orayı derhal kapatalım, soruşturalım, sorgulayalım der, kimisi egitmeni suçlar, kimisi yasaları, kimisi dalış merkezini v.b bir dizi öneri, yorum ve beklenti. Kendi kabukları içinde yaşayan bir çok insan dalış faaliyetinin dünyada Türkiye'de başladığını, burada sürdügünü ve tüm dünyanın bizden ögrendigini farzeder. Entegrasyona yöneldigimiz Avrupa ile Dünya ile bu sporun nasıl yönlendirildigini, turizm amaçlı getirilerinin artmasına yönelik Devlet Kurumlarınca neler yapılabilecegi, bu amaçlara hizmet eden kişi yada kuruluşlara nasıl yardımcı olabilmeleri gerektigi tartışılırken, kimimiz yaşanan elim bir kazaların ardından bundan nasıl paye çıkartacağının arayışına giriyor. Aslında her dalıcının egitmenini sorgulaması gerektigine inanıyorum. Dalış sporunun Dünyadaki esasları nelerdir, bizde nelerdir, bu sporun doğru gelişimi nasıl sağlanmalıdr.Yasaların ve uyulması gerkli kuralların bilinmesini yaygınlaştırmak gerklidir. Egitim verdigimiz dalıcıları biliçli, bizi dahi sorgulayabilme yetenegini onlara kazandırmamız geregine inanıyorum. Biliçli dalıcılar limitlerini bilebilen insanlardır. Yurtdışında ciddi bir dalış merkezinde dalış yapan arkadaşlarım bilirler. teknenin altından inilir, altından çıkılır(Plan böyle yapılmışsa),bu kurala uymadığınız zaman 2.dalıştan men edilirsiniz. Yine tekne altı 50 BAR havanız kalmadığı zaman yine men edilirsiniz ve 2.dalılşın da yapmadan ücretini ödersiniz. Bunlar sadece bir iki ayrıntı, daha çok kural var ve hepsi dalıcının güvenligine esas kriterler. Dönelim bizde neleri sorgulamamız gerekiyor bunlara bakalım.

-Egitilen ögrenci yaşam boyu egitenle dalmak zorunda.Başka bir dalış klubü ile dalışa gitmesi farklı egitmenlerle dalması suç.Hatta konuşması bile yasak.

-Yeterli dalışı yoksa da egitmen hemen yaptırmadan kayıt defterine işler ve hemen 2.yıldız.

-Kişi gezmeye çıkmıştır.Tesadüf bir egitime tanık olur.Hemen ver şu kadar parayı hemen bir üst seviye.

-Ögrenciye kursa başlarken ilk ögretilen şey, sürü psikolojisi.Egitmen ne yaparsa onu yap. Ne giyerse onu giy. Ne malzeme önerirse onu al. başka hiç bir şey yapma...

Kazaları önlemeye çalışrken sorgulamamız gereken bir çok kriter olduğuna inanıyorum. Günü kurtarmak yetmez. Bu sporu yapanların yüreklerine korku salmakta doğru degildir. Egitmen olarak öncelikle kendimizi sorgulayalım. Bize eğitim verenleri sorgulayalım. Yeniden keşfedilecek bir şey yok. Bilinen doğruluğu ve güvenirliligi ispatlanmış kurallara uymaya çalışalım, uymayanları uyaralım. Dalış sporu sadece eglenmek amaçlı bir aktivite degildir. Eglenmeye çalışırken, eglence kuralları degil, uluslararası dalış kurallarına uyulmalıdır. Günümüz teknolojisine adapte birçok dalış bilgisayarında; performanslı, düşük performanslı ve yorgun olmak üzere dalış planlamınızı etkileyen farklı proğramlar yerleştirilmiş. Temel amaç tek kelimeyle güvenlik. Biliçli dalıcılar, güvenlik kurallarına yeterli özeni göstermeyen dalış merkezlerini ve egitmeni tercih etmemelidirler.

Sorgulandığında gerek egitmenin ve gerekse dalış merkezinin bu alandaki duyarlılığı ya da duyarsızlığı çok kolay ögrenilebilinir. Tedbir; tedaviye gerek kalmadan alınabilir. Bu camianın sağlıklı gelişimine katkı sağlamalıyız. Yoksa... Yoksalara tanık olmak istemem.

Mavi derinliklerin gizemini hep birlikte yaşayabilmek dilegiyle.

İlgilenenler için;
Körfez Diving Center
Kemal Çalışkan
0266 3124996
0532 2663589