Yazı ve Fotoğraflar; Tahsin CEYLAN
Önceki sayımızda geniş açı lenslerin sualtında kullanımlarını bir kesitle de olsa okuyucularımızla paylaşmaya çalıştık. Devam eden yazılarmızda da zaman zaman aynı konu üzerinde yoğunlaşacağız.
Fisheye (Balıkgözü) objektifim 180 derecelik açısını bu kez Kalkan’da bir reef ve derinliklerindeki batıklar üzerine fokusladı. Kalkan Türkiye’deki dalış noktaları açısından nispetten daha iyi korunmayı başarmış ender bölgelerimizden biri. Dalış yasaklarından da uzun yıllar payını almış, son iki yıldır bölge dalış turizmine hizmet vermeye yoğunlaşmıştır. Ankara’dan dalış eğitimi amaçlı olarak sürekli bölgeye turlar düzenleyen Adam Dalış Merkezi-Cenk, Sakarya resifinin derinliklerinde büyüleyici ve görkemli batığı sürekli anlatımının akabinde Kalkan’dayız.
Kalkan liman çıkışına 30 dakika mesafedeki Sakarya reefine Yıldız’ın dalış teknesiyle gidiyoruz. Tekne de az sayıda dalıcının olması biz sualtı fotoğrafçılarının her zaman öncelikli tercihidir. Sevgili Yıldız ve tekne ekibindeki arkadaşları, rahat çalışma ortamı sağlanması açısından hertürlü destegi sağladılar. 3-5 metreden başlayan reef’in 70 metreye kadar indigi ifade edildi. Yüzey sığlığının beraberinde getirdigi tehlikeler bize diplerindeki batıkları görüntüleme imkanı sağlamaktadır. 7-8 metrede başlayan batık kalıntıları reefin farklı yerlerine dağılarak derinlere doğru inmektdir.
Reefin derinliklerindeki batıklardan birinin "The Duchess of York" batığı olduğu ifade edilmektdir. Ancak Sığlığın önünde yaklaşık 30 metrelik bir alana yayılmış olan kurşun yükünün altında pek iyi korunmamış durumda olan gemi omurgası görülüyor. Sığlığın arka tarafında ise yaklaşık 40-45 metre derinlikten başlayan 3 parçalık diğer bir gemi/gemilerin enkazı görülüyor. Duchess of York'un resmi kayıtlarına göre geminin uzunluğu sadece 101.1 feet yani yaklaşık 30 metre civarında. Bu verilerin ışığında Sakarya resifinde ön tarafta bulunan kurşun yükün altındaki omurganın Duchess of York'a ait olduğunu, resifin arkasındaki batık parçalarının bu geminin dışında da başka bir gemi/gemiler olduğunu söylemek mümkün. Neden Duchess of York? Sakarya resifinde bulunan geminin Duchess of York gemisi olduğunu ispatlayan bulgu ise 1995 yılında bir İngiliz turist tarafından bölgeden çıkartılan geminin çanı. Çıkartılan çanın üzerinde "The Duchess of York 1893" ibaresinin bulunduğu Kalkan'ın yerli halkı tarafından doğrulanıyor. Ancak çanın halen nerede olduğu bilinemiyor. Kalkan ve de özellikle Sakarya reefi geniş açı görüntülemeler açısından son derece cazip bir dalış noktası. Dalışa gidilmeden vizibilite araştırması yapmak her zaman doğru bir karardır.