Articles

   Back

HİRFANLI‘DA DALIŞ

Yazı ve Fotoğraflar: Tahsin Ceylan

Kırşehir/Kaman İlçesinin 19 km güneybatısında ve Kızılırmak üzerinde kurulu bulunan Hirfanlı Barajı adını kıyısında kurulu bulunan köyden almaktadır. Enerji üretmek, taşkınları önlemek ve sulamada kullanılmak üzere 1959 yılında tamamlanmış, 8.1.1960 tarihinde ise işletmeye açılmıştır. Kendimle yaşıt olan baraj gölünün uzunluğu 75 km.en geniş yeri 15 km alanı ise 320 km2 dir. Temelden yüksekligi 81 metre olan Hirfanlı Barajı’nın su hacmi 6 milyar m3 civarındadır. Kaya dolgu tipinde yapılan baraj, Keban Baraj Gölünden sonra en büyük baraj gölü olma özelligine sahiptir.Yılda ortalama 400 milyon kw/saat enerji üretilmektedir.

Baraj Gölünün yaklaşık 25 km uzağında yer alan ve Hirfanlı Barajının çıkış suyu ile beslenen Kesikköprü Barajı yıllardır dalış eğitimi yaptığımız bir yer olma özelligindedir. Bu kez dalış proğramımız Hirfanlı üzerine kurulu. Yaklaşık 900 mt.yüksekligi ile irtifa dalış modunda yeralan Baraj Gölüna dalış için öncelikle bir dizi hazırlık yapılması gerekliydi.İlk işimiz tesiste görevli arkadaşımız Beytullah Başaran ile görüşmek oldu.Zira güvenlik nedeniyle dalışa izin verilmemektedir. Gerekli izinleri yazışmalar ile sağlayabildik. Akabinde bölgenin en deneyimli dalgıçları olan Ankara İtfaiyesi Sualtı Arama Kurtarma ekibiyle birlikte hazırlıklara geçildi.Tümü egitmen düzeyinde olan ekip yaklaşık 6 yıldır hertürlü arama kurtarma faaliyetlerini bölgedeki göl, baraj ve nehirler üzernde sürdürmektedir. Diger egitmen arkadaşımız Aziz Urfioğlu’nun da katılımıyla bölgeye hareket ettik. Ankara’dan yaklaşık 2 saatlik bir yolculuk sonrası baraja ulaşabildik. Baraj Gölünde sazan, yayın, turna, yengeç, kerevit ve bol miktarda tatlı su midyesi yaşamaktadır. Bölgeye ulaşmamızın akabinde suların ısındığının habercisi gibi cep telefonları çalmaya başladı. Ankara Temelli de bir boğulma vakaası ve İtfaiye Sualtı Arama-Kurtarma Ekibi hemen olay yerine hareket etti. Bize modellik yapmak bu sefer Aziz Hoca’ya düştü. İlk gözlemimiz gölün ciddi bir kirlilik yaşadığıydı. Tesis Müdürü Niyazi Bey bu kirliligin Kayseri’nin şehir atık sullarının baraj gölüne bırakılmasından kaynaklı olduğunu ifade etti. Zira bir dönem üstten bakıldığında dipteki canlıların hareketlerini gözlemleyebiliyorduk. Şimdi ise geçmişten eser yok. Yine de bunca çaba yol ve yorgunluk sonrası suya girmeye karar verdik. Bent arkası göl havzası tamamen bulanık ve yemyeşil. Bend altı Kesikköprü Barajı’nı besleyen suyun çıkış noktası ise orta seviye su kütlesi olmasına karşın yine de kirlilikten nasibini almış durumda. Bu kirlilik Kesikköprü Barajını da etkisi altına almış, bir dönem bu bölgeden aldığımız görüntüleri artık alabilmek mümkün degil. Hep ifade etmeye çalışırız. Uzun zamandır Ekolojik olarak hızla fakirleştigimiz bir herçek. “Bir zamanlar” ile başlayan kelimeleri sıkça kullanır olduk. Bu nedenle Ülkemizde sualtı fotoğrafçılığı yapan arkadaşlarımız; bugünü kaydedilen görüntülerle gelecege taşımak gibi toplumsal bir misyon üstlenmektedirler. Bunun erdeminin bilinmesi gerektigine inanıyorum.

Bölgeden kaydetmeye çalıştığımız geniş açı ve macro görüntülerin akabinde, Kesikköprü Barajı’na dönüş yaptık. Görüntüleme çabalrımızdan dolayı bizlere yardımcı olan başta tesis yöneticisi Niyazi Bey, arkadaşımız Beytullah ve diger görevlilere teşekkür ediyorum.

Ve tekrar gelen bir haberle bu kez Ankara Çubuk Barajı’na doğru yöneldik. Zira biri 16 digeri 18 yaşında 2 gencin boğulduğu ifade edildi. Olay yerine ulaşma, ekipman hazırlama ve kurtarma operasyonu ile ilgili hazırlıkların tamamlanmsı gece yarısını buldu. Dik bir yamaçtan ekipman indirmek oldukça zor bir çaba gerektirdi. Görgü tanıklarının olay yerine getirilmesinin akabinde Ankara İtfaiye Sualtı Arama Kurtarma erkipleri boğulan iki genci çıkarttılar. Başkent Ankara’nın çevresi bir çok göl, baraj ve gölet ile çevrili durumda. Her yıl yaklaşık olarak 6 yıldır eğitmenliğini üstlendigim İtfaiye dalış ekiplerince boğulan 50-60 insanımız çıkartılmaktadır.

Göl ve barajlarda boğulma riski yaşayan birine teknik olarak müdahalede bulunabilecek ve kurtarabilecek ileri düzey cankurtarma eğitimli personelin varlığını gözlemleyebilme şansımız malasef olamadı.