Yazı ve Fotoğraflar; Tahsin CEYLAN
Geçmişten bugüne ulaşabilen tarihsel bir kalıntıya dalarken herzaman yaşanmış o dönemi, oluşan kazayı ve sonuçlarını, olayı yaşamış insanların neler hissettiklerini duyumsamaya çalışrım. Belki de yaşamadan hissedebilme yetimin gelişmesine önemli katkıları vardır bu devinimin. Dalgaların olanca gücüne rağmen, yıllara meydan okurcasına yaşam mücadelesi veren eski uygarlıkların sessiz tanıkları biz sualtı fotoğrafçıları için de kaydedilmeye deger görsel abideler oluşturmaktadırlar.
Yine “dost dedigimiz, yaren bildigimiz” mavi derinliklerin gizemindeyiz. Marmaris Kadırga Koyundayız. Kadırga Koyu Marmaris Limanına yaklaşık 13 deniz mili uzaklıkta, bir dönem korsanlar tarafından da kullanıldığı idia edilen korunaklı bir bölgede yeralmaktadır. Koy, bildik Marmaris dalış noktalarından farklı özelliklere sahiptir. Farklı özelligi dipte yeralan anforalarla özdeştirmek mümkün. Koyun hemen ortasında bulunan topuğun yakasında 3 metreden 18 metreye kadar uzanan derinliklerde bol sayıda anforalara rastlamak mümkün.
Rivayete göre yaklaşık 2000 yıl öncesinde bölgede yeralan tesislerde üretilen zeytinyağları anforalarla depolanıp, gemilerle taşımacılığı yapılırmış. 30 metrelerde yeralan çapalarda muhtemelen bu yükün bir gemiye ait olduğunu göstermektedir. Anforalar büyük ölçüde kırık olmakla birlikte 28-30 metrelerde sağlam birkaç taneye de rastlamak mümkün. Sağlam anforaların ise daha önceleri ( yaklaşık 27 yıl önce) Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine taşındığı belirtildi. Koy, bölgedeki dalış okulları açısından sürekli tercih edilen bir noktayı oluşturmaktadır. Ayrıca Marmaris’in uzak dalış noktalarından biri olarak da bilinmektedir. Anfora görüntüleme amaçlı dalışımızda, ahtapot, müren, lahos ve orfozlara da bol sayıda karşılaşma imkanı bulduk. Vizibilite arzuladığımız ölçüde olmasa da, yine de bizler için tetmin edici durumda.
Aslında her yıl Mayıs-Haziran ayları Marmaris Boncuk Koyunda köpekbalığı çekimleri için yola koyuluruz. Bu yıl da köpekbalıklarını video kamera ile görüntülemek üzere Akın Kaftanoğlu (AB1) ile yola çıkıyoruz. Divers Delght Dalış Merkezinden sevgili Murat’la buluşmanın akabinde bir günümüzü Kadırga Koyu’na ayırıyoruz. Dalış Merkezi’nin yaklaşık 35-40 kişi kapasiteli teknesi Kaptanımız Osman yardımcısı Ramazan ve dalış okulu yöneticisi Bilge ile yola koyuluyoruz.
Anforaların bulunduğu yakanın ters yönüne çapa atan tekneden dalışa başlıyoruz. Mavi sularda vizibilitenin düzelmeye başlaması ile birlikte çok sevdigim 16 mm.lik geniş açı objektifimle olan hasretim sona eriyor. Zamana direnircesine dogal zemine sabitlenen anforalar artık objektifimin açısı içindeler. Bu arada Murat zaman zaman yorucu olsada ilk modellik çalışmalarında oldukça başarılı. Video kamera ve fotoğraf makinamla görüntüleme çalışmalarını iki dalışla tamamlıyoruz.