Articles

   Back

SUALTI FOTOĞRAFÇILIĞINDA Teleconverter’lerin Kullanımı

Yazı ve Fotoğraflar; Tahsin Ceylan


Günümüzde birçok deniz bilimci sualtı fotoğrafçılığının deniz-biyoloji üzerindeki pozitif etkisinden yararlanma çabası içerisindedir. Yani sualtı fotoğrafçıları ile hidro-biyologlar arasında bir tür simbiyotik (ortak paylaşım) ilişki kurulma sürecindedir. Bilim adamlarının denizel hayatı tanıtan bir çok kitapları sualtı fotoğrafçılarının destegiyle begenisi ve anlaşılabilirligi yüksek meteryaller haline gelmektedirler. Ortama zarar vermeyen bir dökümantasyon yöntemi olarak sualtı fotoğrafçılığı; bilim adamlarına habitat tanımlamalarında ve ayrıca canlıların ekolojilerini ve davranışlarını ortaya koymada önemli kayıtlar oluşturmaktadır.
Bu sayımızda makro çekimlerin en uç detayına yani bilimadamlarının tür tesbitlerini kolaylaştırıcı-süpermakro çekimlerinin sualtı kullanımlarını anlatmaya çalışacağız.
Housing sistemleri üzerinde yaygın olarak kullanılan makro objektifler 60 mm.ve 105 mm. Objektiflerdir.

Objektif f-stop degerleri Minimum focus Görüntülme açısı
60 mm 2.8/32 22 cm. 39 derece
105 mm 2.8/32 25.4 cm 23 derece







Sualtı fotoğrafçılığında super makro olarak’da adlandırabilecegimiz teleconverter kullanımları kendine özgü uyulması gerekli kuralları içermektedir.
Bir tür uzatma yada genişletme tüpü olarakta düşünebilecegimiz TC, size yeni yaklaşım degerleriyle sualtı objelerinin görüntülenmesinde yeni ufuklar açar. Lensin odaklama mesafesinin birkaç inç kısalması inanılmaz bir yeni kadraj ve görüntü farklılığı yaratır. 1:1 imaj boyutlardan daha farklı boyutlara ulaşırsınız Öncelikle ekipmanın seçimi ve kullanımı son derece önemlidir. Ne çekeceginiz ve nasıl kaydedeceginizin dalıştan önce sizde teorik olarak oluşmuş olması gereklidir.
Bu nedenle dalıştan önce;
- Ekipmanınızı monte edin ve flaşlarınızı test edin.
- TTL değerler kullanmayı planlıyorsanız yine kara ortamında bunu ışık yansımalı bir obje ile test ediniz.
- Makinanıza uygun film takmayı ve ISO ayarlarını kontrol etmeyı unutmayınız.
- Manuel yada AF kullanıyorsanız bunu belirleyin.
- Flaşlarınızın kullanacağınız film’ in ASA degerlerini yeterince desteklediginizden emin olunuz.
- Teleconverter kullanımında ortam ışığının yeterliligi önemlidir. AF çalışıyorsanız mutlaka yeterli ışık gücü oluşmasına özen gösterin.
- Normal 60 mm.yada 105 mm.makro lenslerin sualtı kullanımlarında uyguladığınız f/stop aralıklarının, TC kullanımı ile birlikte mutlaka daha düşük f/stoplara çekilmesi gerekmektedir. Örnegin 22 diyafram değerli bir çekimi 2 f stop aşağıya yani 11 olarak kullanmalısınız. Bu konuda benim kişisel önerim ise her zaman olduğu gibi, birkaç dalışta çekimlerinizi yazarak farklı objelerle çalışıp, sizin için ve kullandığınız ekipman için en doğru değerlere ulaşmanızdır.

Dalışta;
-Objenizi belirleyin
-Objenizin yapısındaki ışık yayma ( biyolüminesans) özelliklerine dikkat ediniz. Flaşların doğru ve anlaşılır kullanımı bir çok denizel canlı üzerindeki ışık yansımalarını bizlere görsel bir begeni olarak sunabilecegi gibi, dikkat edilmeyen f/stop aralıkları ve flaş kullanımları parlak bir görüntü almamızı sağlayabilir. Makro yada teleconverter kullanımlı görüntülemelerde bu daha önemli bir ayrıntıdır.

-Görüntülemede hedefinizi belirleyin. Alan derinligi ve görüntüde keskinlik sizin belirleyeceginiz teknik verilerle gerçekleşecektir.
-Objenize odaklanın


Not.Teleconverter asla geniş açı lenslerde önerilmez.( 50 mm.altında)
En iyi sonuçları 50-135 mm.lensler arasında alırsınız.
Önerim 60 ve 105 mm.lensler için kullanmanızdır.